Erkekler Topuklu Ayakkabı Giyinen Kadınları Neden Beğenir?

Duzeltme:

Merhabalar, bu videoyu 2018 yilinda yuklemistim ve su an cok ilgi gordugune sasirdigimi belirtmeliyim. Ilgilerinize tesekkur ederim ve birkac guncellemeyi bilgilerinize sunarim:

1. Bugun bloguma gelen bir yorum ile bu videoda bahsettigim makalenin geri cekildigini ogrendim. Oncelikle bu bilgiyi benimle paylasan “sana ne” adli kullaniciya tesekkurler. Bana email atarsa ismini de buraya yazmayi isterim.

2. Bu video kimsenin kisilik haklarina ve psikolojisine zarar vermedigi icin burada sizlerin tartismasina acmak icin tutacagim. Bu makaledeki sonuclari dikkate almayip calisma duzenegini gercek hayatinizda yasasaydiniz nasil tepkiler vereceginizi, topuklu ayakkabilar konusunda ne dusundugunuzu belirtebilirsiniz.

3. Ilerde kullandigim makalelerde bir guncelleme olursa benimle her zaman paylasabilirsiniz.

Ilgili makale ile ilgili derginin websitesindeki duzeltme: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10508-019-01558-0 The Editor-in-Chief has retracted this article (Guéguen, 2015) at the request of the Université de Bretagne-Sud. Following an institutional investigation, it was concluded that the article has serious methodological weaknesses and statistical errors. The data reported in this article are therefore unreliable. The author has not responded to any correspondence about this retraction.

—————–

 

Günümüzde kadınların olmazsa olmaz moda öğesinden biri şüphesiz ki topuklu ayakkabılar. Topuklu ayakkabılar en rahatını bulsanız da rahat değiller ve ortopedik olarak da çeşitli rahatsızlıklara sebep oluyor. Kadınların bu ayakkabıları tercih etmesi eminiz popüler dergilerin, filmlerin ve reklamların onları daha çekici, seksi göstermelerine de bağlanmış olabilir. Bu mesajlarda da genelde kadına yüksek topuklar sizi erkekler için daha çekici hale getirir mesajı veriyor.  Bugünkü videoda erkeklerin ve kadınların yüksek topuklu kadınları algılamasıyla ilgili deneylerden bahsedeceğim. 2014 yılında Fransa’da genç kadınların düz ayakkabı, 5 cm ve 9 cm’lik ayakkabılar giyiyor ve bu kadınların baş rolünde olduğu 4 deney yapılıyor.

Erkekler yüksek topuklu kadın anketörün anketine daha çok katılım gösteriyor

İlk deneyde bu genç kadın sokakta 90 erkeğe yaklaşıp cinsiyet eşitliği ile ilgili ankete katılmalarını istiyor. Kadının düz ayakkabı giydiği koşulda erkeklerin %47si ankete katılmayı isterken, 9 cmlik yüksek topukta %83ü ankete katılmak istiyor. Bir başka veri ise düz de giyse 5 cmlik de giyse aynı oranda ankete katılım olmuş.

Kadınlar düz taban ayakkabılı kadın anketörün anketine daha çok katılım gösteriyor

İkinci deneyde, etek ve ceket takım giyinen ve beyaz bluz giyinen 4 kadının her biri 45 kadına ve 45 erkeğe yaklaşıp yeme alışkanlığı ile ilgili bir ankete katılmalarını istiyor. Kadınlar her 15 dakikada bir ayakkabılarını değiştiriyorlar. Çıkan sonuçlara göre erkekler yüksek topuklu kadın anketörün anketine katılmayı kabul ederken, düz taban ayakkabılı anketörlerin anketi daha az kabul ediyorlar. Kadınların çoğu ise düz ve orta yükseklikteki kadın anketörlerün anketini kabul etmiş. Genel olarak erkeklerin yüksek topuklu kadınların anketine katılma oranı %82lerde iken kadınların %30larda.

Üçüncü deneyde ise bu genç kadınlar yürürken eldivenini düşürüyor ve kadın veya erkek hangi oranda eldivenleri geri getirdikleri ölçülüyor. Bu deneyde sokakta rastgele 360 kişinin yardım etme oranları inceleniyor.  Sokaktaki erkekler topuklu yüksek kadına  sokaktaki kadınlara oranla daha çok yardım etmiş. Hele ki eldivenini düşüren kadın yüksek topuklu ise ayakkabılı kadına düz tabanlı ayakkabı giyen kadına oranla çok daha yardımcı olmuşlar. Kadınlar ise erkeklere göre daha az yardım etseler de yardımlarını da en çok yüksek topuklu kadınlara etmişler.

Kadınlar Topuklu Ayakkabılarla Otursa Bile Daha Çekici

Son ve dördünce deneyde ise genç kadın bir bara gidiyor ve başka bir adam da ona merhaba diyecek ilk karşı cinsin varış süresini hesaplıyor. Biri bu kadına yaklaştığında ise kadın arkadaşımı bekliyorum diyor ve hemen o arada başka bir kadın kadının yanına gidip ‘aa kusura bakma geç kaldım’ diyor ve erkek uzaklaşıyor. Deney sonucuna göre düz tabanlı kadına erkeklerin yaklaşması 14 dakika sürerken, yüksek topuklu kadına yaklaşmaları ise 7 dakika sürmüş.

Bu sonuçlarla erkeklerin yüksek topuklu kadınları çekici bulduklarını görüyoruz. Peki neden ama?

  • Kadınlar topuklu ayakkabı giyince kadınların duruşları değişiyor. Böylece kadınların bel kıvrımı derinleşiyor, kalçaları daha dik duruyor ve göğüs de daha dışa doğru dik duruyor. Bu da bir kadını erkekler için çekici hale getiriyor.
  • Yüksek topuk giyen kadınların adım atmaları da zorlaştığından ve çok da rahat etmemelerine rağmen kadınların yürüyüş şekillerinin değişmesi erkeklere daha kadinsi geliyor ve onlari dişi bulmalari da etkiliyor.
  • Bunun en önemli sebeplerinden biri de medya. Filmlerde özenli, çekici ve güçlü kadın algısı yüksek topuklarla özdeşleştiriliyor. Haliyle kadınlar objeleştiriliyor.

Topuklu ayakkabılar öyle geçici rahatsızlık veren bir şey değil. Bu ayakkabılarla kadınların bacak, ayak, düz ve bel bölgelerinde ağrı olur. Ve hatta tırnaklarda, aşil tendonlarda bozulmalara sebep oluyor.

Bir kadini guzellestiren en onemli seyler aslinda topuklu ayakkabilarin yaninda zekasi ve ozguveni.

 

Kaynak:

Gueguen, N. “High Heels Increase Women’s Attractiveness,” Archives of Sexual Behavior (2015) 44:2227.

2 thoughts on “Erkekler Topuklu Ayakkabı Giyinen Kadınları Neden Beğenir?

  1. Bu deneyleri içeren makale, ciddi yöntemsel ve istatistik problemlere sahip olduğundan yayınlandığı dergi tarafından geri çekilmiştir. bkz: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10508-019-01558-0 Deneyleri gerçekleştiren Fransız psikolog Nicolas Guéguen’in ise sahte veri ürettiği ve bilimsel etiğe uygun olmayan pek çok farklı eylemde bulunduğu tespit edilmiştir. bkz: https://steamtraen.blogspot.com/2017/12/a-review-of-research-of-dr-nicolas.html
    Dolayısıyla bu bulgular bilimsel değildir, hatta düzmece oldukları bile söylenebilir.

    Like

Leave a comment