Sosyal medyadaki paylaşımların siyasi gerilim olduğunda, seçim olduğunda, önemli bir olay olduğunda artığını biliyoruz. Son dönemlerde globalleşen dünyanın daha çok kutuplaşması sosyal medyaya da yansıyor. Bir grup kendisine yakın gördüğü partinin fikrini savunurken, diğer grup sırf o gruba ait olmadığı için o fikre sonuna kadar karşı çıkıyor.
Sürekli paylaşılan ve bazı öncülerin paylaştıklarının beğenilip tekrar paylaşıma konulduğu bu ortamda karşı görüşte olduğunuz insanları etkileyebilir misiniz? Yani başka bir deyişle sosyal medyada paylaştığınız siyasi ve toplumsal paylaşımlar diğer kutuptaki grup tarafından duyuluyor mu?
Wired sitesinin haberine göre, Sosyal Medya Pazarlama şirketi olan Rantic adlı şirket, Facebook’ta paylaşılan politik paylaşımlar ve bunların gruplarca nasıl algılandığına bakmışlar. ABD’de 10 bin Facebook kullanıcısı üzerine yapılan bu çalışmada, politik paylaşımların diğer insanların fikirlerini değiştirmiyor. Kendilerini Bağımsız, Cumhuriyetçi ve Demokrat olarak tanımlayan kişilerin katıldığı çalışmada grupların en az yüzde 85 en çok da yüzde 94’ü bu paylaşımlar hiçbir zaman fikrimi değiştiremiyor diyor. Hatta ilginçtir ki değiştirmediği gibi insanları sinirlendiriyor. Bu gruplara ait olan kişilerin en az yüzde 9’u siyasi paylaşım yapanları arkadaşlıktan çıkarmaya kadar gidebiliyor. Çalışmaya katılan kişiler, Facebook’un siyasi paylaşım yapma yeri olmadığını söylüyor.
Bu bulguları destekleyen son bir çalışma da New York Üniversitesi’nden geliyor. William Brady ve diğer bilim insanları tarafından yürütülen bu çalışmada bireysel silahlanma ve küresel ısınma gibi tartışmalı konularda yarım milyon tweet inceleniyor. Sonuçlar göstermiş ki bu konularda atılan tweetler aynı düşüncede olan insanlar tarafından retweet edilmiş . Yani sizinle aynı düşüncede olan aynı gruptan insanlarla bir balonda bu düşünceler dolanıyor ve karşı trafa ulaşmıyor. Karşı taraf da kendi düşüncelerinden bir balon yaratıp diğer gruba zıt düşünceleri kendi grubunda tekrarlayıp döndürüyor. Dolayısıyla, bir düşünce diğer grubun kulağına gitmiyor diyebiliriz.
Kaynaklar:
Brady, W. J., Wills, J. A., Jost, J. T., Tucker, J. A., & Van Bavel, J. J. (2017). Emotion shapes the diffusion of moralized content in social networks. Proceedings of the National Academy of Sciences, 114(28), 7313-µ-7318.
Not: Diğer bir kaynak da hyperlinkte eklenmiştir.